Auzim adesea, in special de la agricultori, companiile producatoare sau cele care comercializeaza pesticide ca planeta nu poate supravietui fara acestea. Suntem deja 7 miliarde de locuitori, iar pana in anul 2050 se estimeaza ca vom ajunge la mai bine de 9 miliarde. Aceasta va conduce la o crestere a cererii pentru produsele alimentare ce va pune o presiune teribila pe resursele planetei. Ni se mai atrage atentia ca populatia care traieste la limita saraciei ajunge la niveluri ingrijoratoare in majoritatea tarilor lumii. In acest context, ni se spune ca fara pesticide nu putem hrani planeta.
1. Cum distribuim hrana produsa in prezent?

2. Problema este productia sau distributia?
3. Pot supravietui agricultorii daca folosesc mai putine pesticide?
Cercetatorii demonstreaza o crestere a profitabilitatii majoritatii fermelor daca ar scadea consumul de pesticide, deci argicultorii ar putea supravietui, si chiar ar deveni mai profitabili daca produc mancare „mai curata”.
4. Poate trai planeta din agricultura sustenabila, FARA pesticide?

Raspunsul cercetarilor este din nou DA.
Un studiu din 2007 al Universitatii din Michigan, a comparat date din aproximativ 100 de studii asupra agriculturii conventionale si agriculturii sustenabile, concluzionand ca schimbarea metodelor catre agricultura bio poate creste productia mondiala de hrana cu pana la 50%, ceea ce este suficient pentru a hrani o populatie de 9 miliarde de locuitori in conditiile suprafetelor de teren existente. Acest studiu nu era nou la momentul respectiv, ci confirma de fapt rezultatele unui alt studiu din 2003 ce a analizat 208 proiecte in care erau implicati aproximativ 9 milioane de fermieri) in peste 50 de tari dezvoltate, care a aratat o crestere cu 93% a productiei pentru agricultorii care au adoptat metode sustenabile.
Un studiu din 2008 finantat de Banca Mondiala (International Assessment of Agricultural Knowledge, Science, and Technology for Development) tragea un semnal de alarma ca nu avem optiunea de a mai continua in ritmul prezent. Raportul concluzioneaza ca agricultura conventionala industriala a condus la degradarea solului si acum ameninta sursele de apa si energie si securitatea mediului. Raportul atragea atentia ca solutii de scurta durata precum organismele modificate genetic nu vor conduce la reducerea foametei si saraciei la nivel mondial si de fapt pot agrava conditiile sociale si de mediu in multe comunitati. Faptul ca organismele modificate genetic nu conduc la cresteri semnificative ale productivitatii au fost demonstrate si in alte studii, cum ar fi acesta. In schimb, raportul concluziona ca agricultura ecologica are potential de reducere a foametei la nivel mondial atat pe termen scurt cat si pe temen lung.
Un raport din 2009 al Programului de Mediu al Natiunilor Unite confirma rezultatele studiului de mai sus. De asemenea, prezice o criza si mai grava a hranei datorita degradarii mediului si recomanda cu tarie agricultura sustenabila in ferme mici familiale.
Un alt studiu din 2011 al Natiunilor Unite reconfirma ceea ce se stia de cativa ani – agricultura sustenabila este singura solutie viabila.
Am putea continua cu nenumarate studii pana in ziua de astazi. Ceea ce am vrut sa punctam este faptul ca se cunosc de ani buni de zile beneficiile agriculturii sustenabile, dar industria chimica nu le va recunoaste si va continua cu campanii impresionante de promovare a produselor chimice in detrimentul nostru, al tuturor (atat al agricultorilor, cat si al consumatorilor). Dupa cum am citit de curand, agricultorii primesc majoritatea sfaturilor de la vanzatorii de pesticicde. Nu este nimeni de cealalta parte a baricadei sa le explice nu numai ca acestea vor avea un impact negativ direct asupra sanatatii lor (prin inhalare), dar si a solului, a aerului si apei din zona in care ei locuiesc. Aceasta se va traduce prin impact indirect asupra sanatatii lor (sol poluat, apa poluata, aer poluat), dar si impact din punct de vedere financiar (firmele producatoare de pesticide si seminte modificate genetic vor cere din ce in ce mai multi bani, in timp ce productivitatea nu va creste precum se promite – vezi mai jos).
5. Ce alte aspecte ar trebui sa mai luam in considerare?
Alte articole relevante:
GLIFOSAT POATE CAUZA CANCER (MONSANTO ROUNDUP). VA FI REAUTORIZAT IN UE? DEPINDE SI DE TINE!