
SEMNEAZA SI TU PETITIA !
Ce este glifosat si cine considera ca poate cauza cancer?
Cum spuneam intr-o postare anterioara pe pagina noastra de Facebook, glifosatul este componenta de baza (substanta activa) a ierbicidului Roundup al firmei Monsanto. Acesta este cel mai folosit ierbicid din lume. Agentia Internationala de Cercetare impotriva Cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a clasificat glifosat ca avand potentialul de a cauza cancer (clasa de risc 2A). Studii au aratat ca, datorita folosirii intensive, acesta substanta a poluat natura (apa, sol), dar si in corpurile oamenilor (prin intermediul alimentelor consumate) in cantitati ingrijoratoare.
UPDATE: glifosat si DTT…destin similar?
DTT este insecticidul fost folosit ani de zile, inclusiv in Romania, in agricultura, dar si in spatii interioare. Dupa o indelungata perioada de folosinta de cateva decenii (a fost introdus in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial) a fost interzis in momentul in care a fost in sfarsit clasificat ca avand potentialul de a cauza cancer. Tot Agentia Internationala de Cercetare impotriva Cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a fost cea care a clasificat DTT in clasa de risk 2A, exact ca si glifosat, ambelele avand asadar acelasi potential de a cauza cancer.
UPDATE: Glifosatul prezent in corpul uman in concentratii ingrijoratoare
Asociatia „Generatii viitoare” din Franta a testat 30 esantioane de urina a personalitatilor franceze pentru a descoperi concentratii de glifosat in medie de 12,5 ori mai mari decat concentratia admisa in apa pentru un pesticid. Absolut toate persoanele au inregistrat concentratii peste limita admisa. Cea mai ridicata concentratie, de 32 de ori mai mare decat maximum admis a intregistrat-o un fost ministru francez pentru mediu, Delphine Batho. Aceste rezultate sunt similare rezultatelor unui studiu similar din Germania, realizat pe un esantion de 2000 persoane. Un alt studiu realizat in 18 tari ale Uniunii Europene a aratat ca, in medie, 44% din cei testati aveau in corp reziduri ale pesticidului glifosat. Vedeti graficul alaturat pentru rezultatele fiecarei tari participante. Din pacate Romania nu a participat, deci nu sunt rezultate.
Asociatia „Generatii viitoare” cere aplicarea principiului precautiei si interzicerea acestui pesticide pe piata europeana.
Un studiu demonstreaza ca glifosat este toxic pentru placenta umana chiar in concentratii mai mici decat cele utilizate in agricultura si acest efect negativ asupra placentei creste o data cu marirea concentratiei si trecerea timpului, dar si in prezenta adjuvantilor regasiti in Roundup. In mod surprinzator, studiul arata ca Roundup (ierbicidul) este intotdeauna mai toxic decat glifosatul (substanta activa din el).
Ce spune Monsanto despre potentialul glifosatului de a cauza cancer?
In mod oficial, compania Monsanto a negat vehement acest lucru, avand in vedere ca este cel mai important produs al firmei si aduce anual milioane de dolari in venituri, invocand unele studiile efectuate. In mod neoficial, situatia este cu totul alta.
Monsanto Papers si ingrijorarea despre potentialul cancerigen
Pe 16 Martie 2017, justitia federeala americana a declasificat documente (250 pagini de corespondenta interna a firmei Monsanto) care arata ca Monsanto insasi era ingrijorata inca din 1999 despre potentialul mutagen al glifosatului sau posibilitatea de a cauza cancer.
Monsanto Papers, asa cum au mai fost numite aceste documente declasificate, arata si faptul ca un director al Agentiei de Protectie a Mediului din SUA a actionat in beneficiul Monsanto pentru autorizarea glifosatului, in loc sa actioneze, asa cum i-o cerea postul, pentru protectia mediului si a populatiei.
Aceeasi corespondenta interna arata si faptul ca angajati ai Monsanto scriau studiile de cercetare favorabile pentru glifosat care apoi erau doar semnate de cercetarori, fara ca acestia sa fi avut vreo contributie la realizarea studiului respectiv.
Care este miza? Cui trebuie sa-i pese de sanatatea europenilor?
Miza este imensa. Conform bine-cunoscutului cotidian francez Le Monde, aproximativ 800.000 tone de ierbicid sunt vandute anuala in lume.
Glifosatul asteapta acum re-autorizarea pentru inca 15 ani pentru folosinta pe piata europeana. In ciuda celor de mai sus, Agentia Europeana pentru Produse Chimice, care elaboreaza un aviz in vederea reautorizarii glifosat de catre Comisia Europeana pe urmatorii 10 ani, spune ca glifosatul nu este cancerigen, ci doar toxic pentru viata acvatica cu efecte pe durata lunga si provoaca serioase leziuni ochilor. In incercarea de a explica de ce opinia Agentiei este diferita de cea a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se invoca modalitatii diferite de evaluare a studiilor efectuate pentru glifosat, si anume agentia mentioneaza ca opinia sa este bazata exclusiv pe clasificarea substantei din punctul de vedere al gradului de pericol si nu ia in considerare riscul de expunere la aceasta substanta. Agentia mentioneaza ca riscurile datorate expunerii la acest pesticida vor fi luate in considerare de Comisia Europeana atunci cand va decide daca sa autorizeze sa nu folosirea in continuare a acestui ierbicid in Uniunea Europeana.
Comisia Europeana trebuie sa actioneze in baza principiului precautiei si sa respinga cererea de autorizare a glifosat. Pentru a se asigura ca aceasta este directia pe care Comisia o va adopta, avand in vedere ceea ce s-a intamplat in SUA, a fost lansata o initiativa cetateneasca la nivel european care cere Comisiei sa interzica glifosat, a carui utilizare este legata de aparitia cancerului si degradarea ecosistemelor. Initiativa cere de asemenea o reforma a procedurii de autorizare a pesticidelor si o reducere in toata Uniunea Europeana a utilizarii pesticidelor.
Cum poti tu contribui la reducerea riscului de cancer cauzat de glifosat? Semneaza Petitia!
Daca aceasta petitie va fi semnata de peste 1 milion de cetateni europeni , Comisia Europeana trebuie sa o ia in considerare in mod serios, iar daca nu va da curs cererii trebuie sa-si justifice in mod concret optiunea. Pana in data de 5 Aprilie 2017, un numar de aproape 600.000 cetateni UE semnasera aceasta petitie. In data de 7 Aprilie se stransesera aproximativ 650.000 semnaturi.
SEMNEAZA SI TU! Pentru un viitor mai bun al tau si al copiilor tai!
Poti urmari aici o DEZBATERE LIVE in cadrului Comitetului Economic si Social al Uniunii Europene in data de 5 Aprilie, ora 12:30 (ora Romaniei).
Citeste si Pesticide: indispensabile…sau nu?