pate

PATEUL DE FICAT – CE MANCAM DE FAPT

Publicat pe Publicat în alimentatie, sanatate
pate
Pateul de ficat – ce contine de fapt?

Asociația Pro Consumatori (APC) a efectuat in luna iulie 2016 un studiu despre pateul de ficat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri). APC a achizitionat un număr de 82 de sortimente de pate de ficat   pentru a efectua o analiza a calității acestora.

Rezultatele sunt însă îngrijorătoare si se pot rezuma astfel:

 

3 din 10 pateuri de ficat conțin apă din belșug

Ingredientele sunt listate pe eticheta in ordinea descrescătoare a gramajului, apa fiind pe primul loc in 30% din cazuri.

1 din 4 pateuri de ficat conține caragenan

E407 – Caragenanul este un gelifiant, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

2 din 5 pateuri de ficat sunt colorate cu carmin

E120 – Carminul sau acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită coșenila. Nu este însă recomandat copiilor deoarece conduce la hiperactivitate, deficiențe de concentrare si poate cauza astm, alergii, rinite, etc.

4 din 5 pateuri de ficat conțin nitrit de sodiu

E250 – Nitritul de sodiu este un conservant artificial care se foloseşte pentru inhibarea bacteriilor şi pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a unor mezeluri şi preparate afumate). Nitritul de sodiu este inclus de autorităţile europene şi nord americane pe lista substanţelor potenţial cancerigene, în special pentru tractul digestiv (stomac). E250 devine periculos în urma interacţiunii sale cu proteinele din alimentul conservat. În ţări precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis. Methemoglobinemia este o altă afecţiune cauzată de consumul frecvent de produse conservate cu nitrit de sodiu, sau a apei bogate în nitriţi. Boala se manifestă prin apatie, dureri de cap, ameţeli, respiraţie îngreunată şi colorarea violetă a extremităţilor corpului (buze, limbă, mâini şi picioare)

1 din 2 pateuri conține monoglutamat de sodiu

E621- Monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. Asa cum discutam in postări anterioare pe pagina noastră de Facebook, acest aditiv îți da o senzație permanenta de foame si dorința de a mânca mai mult.

Studiul face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Studiul complet il puteți consulta aici si chiar va recomand s-o faceți, mai ales parinților căci pateul de ficat este un aliment îndrăgit si des folosit de către copii. Veți putea astfel înțelege faptul ca produsele sunt pline de E-uri, ceea ce este dăunător pentru sănătate. Deși aditivii alimentari sunt autorizați pentru utilizare in produse in spațiu UE, ceea ce ce prea puțini oameni semnalează este faptul ca autorizația este acordată in baza studiilor efectuate pe un singur aditiv (studiat izolat), iar noi consumam zilnic un „cocktail” complex de zeci de aditivi in compoziții cât se poate de diferite, lucru care nu a fost studiat in momentul acordării autorizației pt E-ul respectiv. Chiar daca individual folosit in gramajul stabilit el nu este nociv, nu se poate spune același lucru despre utilizarea in combinație cu alți aditivi sau in momentul unei doze mărite ce se datorează consumului mai multor produse ce conțin E-ul respectiv.

Si nu uitati sa cititi mereu eticheta produselor pe care le cumparati!