bee-802591_640

 DE CE SA CUMPERI MIERE, PASTURA, POLEN, LAPTISOR DE MATCA BIO SI DE UNDE

Publicat pe Publicat în Uncategorized

 Produsele stupului – bio sau ecologice

Am vorbit intr-o postarea anterioara despre laptisorul de matca bio si cred ca este important sa intelegem motivul pentru care este recomandat sa achizitionam polen, pastura, laptisor de matca sau miere bio. Motivul special invocat astazi se refera cu precadere la pesticidele din clasa neonicotinoidelor. Am ales sa discutam in acest articol cu precadere despre aceste pesticide deoarece cred ca ati auzit de marea criza generata de moartea in numar foarte mare de colonii de albine din lumea intreaga si de discutiile iscate cu aceasta ocazie despre impactul asupra sanatatii noastre dar si despre modul in care poate fi afectata securitatea alimentara in conditiile in care cel mai important polenizator este decimat in lumea intreaga. In continuarea vom vedea cum ne poate fi afectata sanatatea in mod direct si indirect pentru a intelege motivatia de a cumpara produse ale stupului ecologice. Regasesti de asemenea recomandarea noastra de unde sa achizitionezi aceste produse, asa cum o facem si noi.

Ce sunt neonicotinoidele?

Neonicotinoidele sunt o grupa de subtante active folosite in pesticide sistemice, adica acel tip de pesticide care sunt absorbite de intreaga planta, de fiecare celula a ei, substanta penetrand astfel toate tesuturile plantei, ajungand inclusiv in polen. Acest lucru este posibil deoarece se face tratamentul chimic al samantei (probabil ati vazut semintele  acoperite cu o pelicula viu colorata), nu este aplicata substanta dupa dezvoltarea plantei (acelea sunt pesticide de contact). Neonicotinoidele afecteaza sistemul nervos al insectelor.

Neonicotinoidele au fost introduse in agricultura in anii ’90 iar utilizarea lor s-a raspandit rapid, ajungand sa detina (in functie de valoarea totala) aproximativ o treime din piata insecticidelor la nivel mondial. S-au dovedit a fi foarte eficiente in combaterea insectelor nedorite, dar practica a demonstrat ca acestea sunt toxice si pentru speciile pe care nu erau menite sa le distruga dar care sunt benefice pentru mediu (polenizatori, rame, alte specii nevertebrate, etc), avand efecte negative considerabile si asupra mediului inconjurator (poluarea solului, infestarea panzei freatice, etc), amenintand de fapt un intreg ecosistem (studiu)

Dezastrul provocat albinelor

In anul 2013 a izbucnit la nivel mondial criza decimarii roiurilor de albine, in care apicultorii europeni si-au vazut coloniile distruse cu pana la 35% (studiu). Prin urmare, Comisia Europeana a solicitat Autoritatii Europene pentru Securitate Alimentare analizarea situatiei, aceasta din urma concluzionand supra existentei riscului de mortalitate al albinelor. Prin urmare, Comisia Europeana a interzis utilizarea a trei substante din categoria neonicotinoidelor – clotianidin, tiametoxam și imidacloprid, ultima fiind de departe cel mai folosit neonicotinoid de pe piata. Restul substantelor au ramas acceptate spre folosinta:  acetamiprid,  nitenpyram, nithiazine, thiacloprid. 

Controversa dintre agicultori si apicultori

Agricultorii evident au fost foarte nemultumiti de intericerea acestor substante. Daniel Botanoiu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, explica faptul ca „renuntarea la tratamentul semintelor cu neonicotinoide va reduce productia la culturi precum porumbul, floarea soarelui si rapita cu pana la 20-40%”. Nu se stie in baza carui studiu  au fost facute aceste afirmatii deoarece a fost dezvaluita cu acea ocazie sursa informatiilor. A existat insa un studiu efectuat in Romania, dar acesta nu analiza modul in care va fi afectat randamentul la hectar pentru culturile pe care se foloseau neonicotinoidele ulterior interzise de Comisia Europeana, ci propunea doua scenarii (reducerea productiei cu 20%, respectiv 40%), dar nu se stie in baza caror cercetari stiintifice s-a ajuns la aceste scenarii care sunt, in cele din urma doar niste estimari fara baza stiintifica. Un astfel de studiu de impact ar fi fost foarte laborios si nu ar fi putut fi elaborat intr-un timp atat de scurt, in conditiile in care companiile producatoare ale acestor insecticide nu pot spune cu certitudine cu cat creste productia la hectar prin utilizarea lor, si aceasta dupa ani buni de studii necesare pentru certificarea produselor la nivel european.

Pe de alta parte exista nenumarati cercetatori care sustin chiar faptul ca nu se cunoaste impactul economic exact al utilizarii acestor substante. „Exista dovezi abundente ca neonicotinoidele pot tine eficient sub control un spectru larg de insecte daunatoare culturilor (studiu). Este mai putin clar in ce masura folosirea raspandita a neonicotinoidelor a condus la cresterea randamentului in agricultura si daca neonicotinoidele ofera beneficii comparativ cu alternativele » (studiu)

Exista acum culturi tratate cu neonicotinoide in Romania?

Raspunsul este da. Regasiti aici lista culturilor de rapita tratate cu neonicotinoide. Lista se refera la culturile din toamna anului 2015 deoarece insamantarea se face in toamna anului anterior. Dar, avand in vedere ca infloresc primavara, aceste culturi sunt acum in floare. La inceputul anului 2016 eram informati ca Romania a primit o noua derogare de a folosi neonicotinoidele pentru aceste culturi.

Cum te afecteaza pe tine?

Impact direct

Neonicotinoidele se regasesc in polenul sau nectarul care este cules de albine din flori. In urma procesului de transformare a polenului sau nectarului in oricare dintre produsele stupului (miere, pastura, laptisor de matca, etc.), raman reziduri de neonicotinoide. Neonicotinoidele se regasesc deci in produsele pe care noi le consumam. Un studiu cantitativ efectuat in SUA si Noua Zeelanda asupra rezidurilor de pesticide din clasa neonicotinoidelor in alimente (cu exceptia tomatelor si nectarinelor) a descoperit urmatoarele :

  • toate esantioanele de fructe si legume si 90% din esantioanele de miere contineau cel putin un neonicotinoid
  • 72% din estantioanele de fructe, 45% din cele de legume si 50% din cele de miere contineau cel putin doua neonicotinoide

Nu am gasit niciun studiu efectuat pe produsele din Romania pentru a vedea cate dintre acestea prezinta reziduri de neonicotinoide, dar este clar ca aceste reziduri se transfra in oricaremiere, polen, laptisor de matca, etc) din produsele stupului daca polenul provine de la o planta a carei samanta a fost tratata cu aceste substante.

Mai mult, exista studii (studiu 1, studiu 2 ) care subliniaza ca neonicotinoidele sunt suspectate de provocarea tulburarilor neurologice la oameni, cu riscuri marite pentru sistemul neurologic in curs de dezvoltare.  

Impact indirect

Pesticide Action Network Europe, un ONG la nivel European, atentioneaza ca toxicitatea neonicotinoidelor este de pana la 7.000 de ori mai mare decat DDT…care va amintiti bine ca a fost interzis spre folosinta in agricultura datorita efectelor nocive asupra sanatatii.

Aceasta inseamna ca un apicultor risca sa aiba decese ale albinelor care se vor transforma intr-o productie mai mica de miere si alte produse ale stupului. Aici exista riscul de a fi afectata calitatea produselor, in special a mierii daca apicultorul „inmulteste” produsul pentru a recupera pierderea cauzata de decesul unei parti a roiului.

 

Ce miere, pastura, polen, laptisor de matca bio sa cumperi – Recomandarea noastra

Din motivele de mai sus, recomandam produsele stupului bio. Evident, toata lumea spune ca mierea bio este mai buna, dar noi ti-am demonstrat cu studii stiintifice de ce mierea bio este mai buna. Acum ai o intelegere mai  buna a modului in care iti este afectata sanatatea din momentul in care pamantul este insamantat pana ce mancarea ajunge in farfuria ta.

Noi folosim produse Apilandmiere, pastura, polen, laptisor de matca, etc – si le recomandam de achizitionat bio daca se poate.  Am vazut in multe magazine online ca exista produse bio, dar este foarte greu pe acele site-uri sa gasesti certificarea ca intr-adevar mierea respectiva este bio. La Apiland, la produsele bio, este afisata pe site si usor de gasit exact pe pagina produsului respectiv. Noi suntem foarte multumiti atat de calitatea produselor cat si de modul de plasare a comenzii, livrare, etc pentru ca este totul foarte usor.

Mai folosim produsele unui vecin de la tara care stim in ce conditii intretine stupii si ce tratamente face roiului (fara chimicale), dar acesta face o mica productie, adesea fara mari surplusuri. Am vrut sa ne cream propria stupina (albinele ar fi avut suficient de cules din livada, gradina de legume si cea de flori), dar din pacate un membru al familiei este alergic la intepaturile de albine si pentru moment am hotarat sa amanam crearea unei stupine proprii. 

 


Desi in general se considera ca nu exista efecte secundare ale produselor apicole, trebuie tinut cont de faptul ca pot aparea reactii adverse, in special sub forma de alergii. Va recomandam ca, inainte a de face orice tratament naturist cu miere si produse apicole sa faceti un test de alergie la tipurile respective de produse. Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra, inainte de a incepe o cura sau un tratament cu produse apicole, pentru a va asigura ca acestea sunt corect integrate in tratamentul ce il urmati. Health Oasis va ofera informatiile de mai sus cu caracter informativ si nu este raspunzator pentru nici un posibil efect al produselor apicole asupra dumneavoastra. Recomandam, ca regula generala, ca orice supliment alimentar sa fie administrat doar dupa consultarea unui medic (naturist sau alopat) pentru ca acesta sa fie administrat intr-un mod cat mai benefic pentru sanatatea dumneavoastra. Health Oasis nu produce si nu comercializeaza niciun produs; noi doar va informam asupra beneficiilor si eventual contraindicatiilor lor. Decizia de achizitionarea si consum va apartin in totalitate.