laptisor de matca

LAPTISORUL DE MATCA SI BENEFICIILE SALE

Publicat pe Publicat în apicultura, remedii naturiste, sanatate, suplimente naturale

Ce este laptisorul de matca

laptisor de matca
Laptisorul de matca in fagure

Laptisorul de matca este o substanta secretata de glandele albinelor lucratoare tinere incepand cu a treia zi de viata si pana in ziua 11. Acesta este sursa de hrana a reginei stupului (matca) pe tot parcusul vietii sale. De asemenea, laptisorul de maca reprezinta hrana intregului puiet al stupului in primele 3 zile de viata. Ulterior, albinele care nu vor deveni regine vor primi un alt regim alimentar.

Avand in vedere ca albinele lucratoare si trantorii au o viata mult mai scurta decat regina stupului care poate trai chiar si de 40 de ori mai mult, inca din vechime s-a considerat ca laptisorul de matca este un elixir al tineretii.

Beneficiile laptisorului de matca

Beneficiile laptisorului de matca sunt nenumarate. Vom aminti mai jos cateva dintre ele, impreuna cu studiile care le sustin.

apiland.ro

1. Sistem imunitar performant

Este unica sursa de Acid 10 HDA (substanta activa cu efect antibacterian, antifungic si antiviral) care mareste rezistenta organismului în fata bolilor si ajuta la eliminarea radicalilor liberi. El creste performanta celulelor sistemului imunitar si stimuleaza productia de celule noi. Regenereaza astfel organismul si imbunatateste functiile metabolice. Curata celulele, detoxifiind organismul care va metaboliza alimentele mai eficient. Fiind principala sursa de acid pantotenic – vitamina B5 – contribuie la sinteza coenzimei A, agentul principal al reactiilor biochimice intracelulare. Acizi grasi izolati din laptisorul de matca s-au dovedit avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar (studiu).

2. Scade colesterolul

Un studiu condus de un cercetator japonez a concluzionat ca laptisorul de matca poate scadea semnificativ nivelul colesterolului rau din sange. Nivelul acestuia s-a redus la jumatate la aproximativ 50% din pacientii care au luat cate 6 grame de laptisor de matca timp de 4 saptamani. Mai mult, studii efectuate de catre doctorul James Vittek de la Colegiul de Medicina din New-York, Sectia de Endocrinologie, au demonstrat faptul ca laptisorul de matca administrat in doze de 50-100mg pe zi a condus la scaderea colesterolului cu 14% si a lipidelor cu 10% in grupul de pacienti studiati.

3. Previne aparitia si reduce tumorile canceroase

Daca celulele din corpul nostru se oxideaza se poate ajunge la cancer sau boli de inima, iar laptisorul de matca are proprietati anti-oxidante, prevenind astfel aparitia acestor boli. Mai mult, substanta 10 HDA, continuta doar de laptisorul de matca, impiedica vascularizarea tumorilor, ceea ce opreste cresterea si proliferarea acestora. Concluziile unui studiu stiintific amintesc faptul ca, in anumite conditii, laptisorul de matca are efecte pozitive asuprea celulelor de cancer de san si cervical, inhiband dezvoltarea acestora.  Un alt studiu efectuat pe soareci de laborator a concluzionat ca laptisorul de matca contribuie la reducerea tumorilor fibrosarcom.

4. Reduce tensiunea arteriala

Avand efect vasodilatator si hipotensor, laptisorul de matca contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Mai multe studii (studiu 1, studiu 2) au demonstrat ca peptidele din laptisorul de matca au efecte pozitive asupra reducerii tensiunii arteriale la soarecii de laborator.

apiland.ro

5. Incetineste procesul de imbatranire

Un studiu efectuat pe soareci de laborator indica faptul ca durata de viata medie a acestora a crescut posibil din cauza faptului ca laptisorul de matca a redus procesele oxidative din organism.

6. Sistem nervos eficient

Este singura sursa naturala de ACETILCOLINA, o substanta organica secretata de terminatiile fibrelor nervoase ce este esentiala in transmiterea influxului nervos. Mai mult, cercetari recente facute in Japonia au demonstrat ca administrarea laptisorului crud de matca stopeaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central si chiar ajuta la refacerea celulelor distruse. Din aceste motive, exita studii care concluzioneaza ca laptisorul de matca este eficient in prevenirea si tratarea bolii Alzheimer.

7. Mai multa energie

Este bogat in vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9). Vitaminele din complexul B sunt necesare pentru conversia finala a nutrientilor in energie in fiecare celula a organismului. Asadar, laptisorul de matca este folosit in cazuri de epuizare fizica/ psihica si stress, crescand buna dispozitie si imbunatatind somnul deoarece vitamina B1, numita si „vitamina bunei dispozitii” are efecte binefacatoare asupra sistemului nervos.

8. Memorie imbunatatita

Vitamina B1 mai este cunoscuta si ca „vitamina performantei intelectuale”, deoarece asigura cresterea randamentului intelectual, imbunatatind astfel memoria si stimuland procesul de invatare, asa cum demonstreaza unele studii. De exemplu, este adesea recomandata o cura cu laptisor de matca in timpul sesiunii de examene.

9. Amelioreaza tulburarile de menstruatie/ menopauza si osteoporoza

Un studiu al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie din Sofia a demonstrat ameliorarea sau stoparea afectiunilor specifice sindromului de post-menopauza (osteoporoza, tulburari circulatorii sau cardiace, vaginite, etc.), inclusiv a starii psihice a majoritatii participantilor la studiu (femei aflate la menopauza carora li s-au administrat 0,5-1 g pe zi dintr-un compus de laptisor de matca si polen timp de 90 de zile).

10. Amelioreaza reumatismul

Laptisorul de matca stopeaza procesele degenerative la nivelul articulatiilor, stimuleaza glandele suprarenale sa secrete cortizon cu efect antiinflamator si favorizeaza refacerea tesuturilor cartilaginoase din articulatii. Un studiu condus de cercetatori chinezi a evidentiat faptul ca laptisorul de matca poate prezenta valoare terapeutica in prevenirea si tratarea proceselor distructive ale artritei reumatoide.

 

Laptisorul de matca BIO / ECOLOGIC

apiland.ro

In oferta diverselor magazine veti observa laptisorul de matca bio sau ecologic. Trebuie specificat faptul ca acesta se refera la produsele cu care este tratat stupul si mediul in care se realizeaza activitatea apicola.

In productia bio/organica de miere sau alte produse apicole se urmareste accesul albinelor numai pe culturile ecologice sau flora spontana pentru ca acestea sa fie nepoluate deoarece nu se folosesc tratamente chimice sau plante modificate genetic. De asemenea, atunci cand se asigura hrana externa albinelor aceasta trebuie sa fie miere organica sau hrana pentru albine certificata bio. Mai mult, prevenirea bolilor si eventualele tratamente veterinare se fac exclusiv cu mijloace naturale.

Cu toate acestea, avand in vedere raspdandirea pesticidelor in ziua de astazi, si tinand cont de faptul ca o albina poate calatori intr-o zi o distanta de pana la 3km in medie, devine din ce in ce mai dificil restrictionarea albinelor doar la culturile ecologice. Chiar si apicultura bio nu poate asigura certitudinea totala ca albinele nu au adunat polen din culturi ce nu au fost tratate chimic sau nu au fost modificate genetic. Cu toate acestea, produsele bio vor fi net superioare celorlalte pentru ca acolo unde exista control, adica in tratamentele stupului (veterinare sau de intretinere/curatire), se folosesc exclusiv produse organice.

 

apiland.ro

 


Desi in general se considera ca nu exista efecte secundare ale produselor apicole, trebuie tinut cont de faptul ca pot aparea reactii adverse, in special sub forma de alergii. Va recomandam ca, inainte a de face orice tratament naturist cu miere si produse apicole sa faceti un test de alergie la tipurile respective de produse. Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra, inainte de a incepe o cura sau un tratament cu produse apicole, pentru a va asigura ca acestea sunt corect integrate in tratamentul ce il urmati. Health Oasis va ofera informatiile de mai sus cu caracter informativ si nu este raspunzator pentru nici un posibil efect al produselor apicole asupra dumneavoastra. Recomandam, ca regula generala, ca orice supliment alimentar sa fie administrat doar dupa consultarea unui medic (naturist sau alopat) pentru ca acesta sa fie administrat intr-un mod cat mai benefic pentru sanatatea dumneavoastra.


 

Un comentariu la “LAPTISORUL DE MATCA SI BENEFICIILE SALE

Comentariile nu sunt permise.